Kanapki z Pomysłem 2024

przez | poniedziałek, 21 października, 2024

Kanapki dla dzieci do szkoły powinny dostarczać im energii na cały dzień. Pamiętać należy, by takie posiłki były odpowiednio zbilansowane i zawierały wystarczającą ilość witamin oraz minerałów, a przy tym miały estetyczny wygląd.
17 i 18 października 2024 r. na korytarzu szkolnym zapachniało … To uczniowie klas 1b i 2a podjęli się kulinarnego wyzwania pod hasłem „Samodzielnie robimy zdrowe kanapki”. Zanim jednak dzieci przystąpiły do pracy, przypomniane zostały zasady bhp obowiązujące podczas pracy. Uczniowie dowiedzieli się również jakie wartości odżywcze mają warzywa i dlaczego powinniśmy spożywać je codziennie. Uczniowie na swoich ławkach rozłożyli przyniesione z domu produkty spożywcze oraz akcesoria kuchenne. Deseczka kuchenna, ściereczka, świeże pieczywo, masło, ser, wędliny, jaja oraz warzywa – pomidory, ogórki, sałata, papryka w różnych kolorach i rzodkiewka – czekały na sprawne ręce dzieci. Po umyciu rąk oraz warzyw dzieci przystąpiły do przygotowania kanapek. Samodzielnie smarowały pieczywo masłem, kroiły warzywa oraz układały dowolnie przez siebie wybrane produkty. Powstały ciekawe, kolorowe, pachnące, atrakcyjne wizualnie, zabawne kanapeczki. Po skończonej pracy i po wysprzątaniu miejsca pracy przyszedł czas na degustację. Mniam, mniam… Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zajadały przygotowane przez siebie kanapki.
Dzięki takim zajęciom dzieci kształcą w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, trenują samodzielność, rozwijają kreatywność, wyobraźnię i dbałość o higienę podczas spożywania posiłku. Uczą się od siebie nawzajem. Uczniowie 1b i 2a już czekają na kolejne zajęcia kulinarne. W planach mają pełne witamin sałatki i szaszłyki owocowo- warzywne. Aż ślinka leci!

Opracowanie: mgr Marzena Tomera, mgr Małgorzata Jamróz